Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of the composition and morphology of products of the anodic dissolution of Cu2S

Tytuł:
Analysis of the composition and morphology of products of the anodic dissolution of Cu2S
Autorzy:
Burzyńska, L.
Żabiński, P.
Data publikacji:
2000
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The anodic dissolution of copper (I) sulphide in an electrolyte with a composition similar to that of refining electrolyte leads after a sometime to a potential jump. Any of the following may bring about the occurrence of the potential jump: crystallisation of CuSO4 within anode pores, the appearance of copper hydroxides, the appearance of an extremely slowly dissolving CuS layer on the surface of the sulphide, or the presence of elemental sulphur which blocks the anodic reactions. The composition and morphology of the products of the electrolysis of powder and solid anodes dissolved by applying a current with an anodic density ranging between 100 and 500 A/m2 has been investigated. The phase composition of the surface layers of powder granules was examined by means of X-ray analysis, mass spectroscopy, and linear micro-X-ray analysis. The topography of Cu2S granule surface before and after dissolution was observed in polarised light and also by using a scanning microscope or an atomic force microscope (AFM). Changes were observed in the chemical and phase composition of the surface layers of powder granules. Instrumental methods were applied in order to determine the presence of copper (II) sulphide and elemental sulphur. Copper (II) sulphide (CuS) constitutes the dominant phase. Elemental sulphur is present in small quantities, difficult to detect. No traces of hydratcd CuSO4 or copper hydroxides were detected. Changes in phase composition arc accompanied by changes in surface topography, i.e. the surface undergoes distinct development. Fractures along the boundaries of sulphide crystals appear, and they make it possible for the electrolyte to penetrate within the material.
Anodowe roztwarzanie siarczku miedzi (I). w elektrolicie o składzie zbliżonym do stosowanego w elektrorafinacji miedzi, prowadzi po pewnym czasie do wystąpienia skoku potencjału. Powodem wystąpienia skoku potencjału mogą być: krystalizacja CuSO4 wewnątrz porów anody, pojawienie się na powierzchni siarczku warstewki wodorotlenków miedzi, warstewki roztwarzającego się bardzo wolno CuS lub obecność siarki elementarnej blokującej reakcje anodowe. Badano skład oraz morfologię produktów elektrolizy anod proszkowych i litych roztwarzanych prądem o anodowej gęstości pomiędzy 100 a 500 A/m2. Skład fazowy warstewek powierzchniowych ziaren proszku badano za pomocą analizy rentgenowskiej, spektroskopii masowej oraz mikrorentgenowskiej analizy po linii. Topografię powierzchni ziaren Cu2S przed i po roztwarzaniu obserwowano w świetle spolaryzowanym oraz za pomocą mikroskopu scanningowego i mikroskopu sił atomowych (AFM). Stwierdzono zmiany składu chemicznego oraz fazowego warstw powierzchniowych ziaren proszku. Metodami instrumentalnymi stwierdzono obecność siarczku miedzi (II) oraz siarkę elementarną. Siarczek miedzi (II) (CuS) stanowi fazę dominującą. Siarka elementarna występuje w niewielkich, trudnych do wykrycia ilościach. Nic stwierdzono obecności wykrystalizowanego, uwodnionego CuSO4 ani wodorotlenków miedzi. Zmianom składu fazowego towarzyszą zmiany topografii powierzchni - następuje jej wyraźne rozwinięcie. Pojawiają się pęknięcia wzdłuż granic kryształów siarczku umożliwiające penetrację elektrolitu w głąb materiału.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies