Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Physical and chemical phenomena at the crack front. I, Pressure, stresses, minimal front radius

Tytuł:
Physical and chemical phenomena at the crack front. I, Pressure, stresses, minimal front radius
Autorzy:
Ernst, S.
Szachnowski, W.
Szot, A.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
stresses
crack front
pressure
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In exploitation environments the real crack existing in a material almost never fulfills the assumptions introduced at the beginning of theoretic considerations. The cracks interior, particularly their front usually are fill up with a liquid, sometimes with a gas. The work deals with the physical phenomena which controls the penetration of a liquid into the gap and their influence on to the stress stste at the front. The optimization of the minimum possible radius of the crack front is also presented. The work begins the series of the articles on the physical and chemical phenomena at the crack front.
W warunkach "pracy konstrukcji" szczelina rzeczywista - pęknięcie, niemal nigdy nie spełnia założeń przyjmowanych podczas rozważań teoretycznych. Wnętrze pęknięcia przeważnie wypełnione cieczą, czasami gazem. W pracy omówiono zjawiska fizyczne sterujące procesem wnikania cieczy, ich wpływ na zmianę stanu naprężeń w ierzchołku pęknięcia, zoptymalizowano minimalny promień wierzchołka. Jest to pierwsza z serii publikacji dotyczących zjawisk fizykochemicznych w pęknięciu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies