Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie statystyk wyższych rzędów w procesie różnicowania sygnałów pochodzących od drżeń kończyn człowieka

Tytuł:
Zastosowanie statystyk wyższych rzędów w procesie różnicowania sygnałów pochodzących od drżeń kończyn człowieka
Autorzy:
Jakubowski, J.
Kwiatos, K.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
pomiar akcelerometryczny
szereg czasowy
drżenie
klasyfikator neuronowy
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Referat przedstawia próbę najczęściej występujących trzech rodzajów drżeń rąk człowieka polegająca na wykonaniu pomiarów akcelerometrycznych i wyliczeniu dla uzyskanych w ten sposób szeregów czasowych zbioru cech je charakteryzujących. Cechy te zostały wygenerowane za pomocą różnych opisów matematycznych bazujących na statystyce zarówno II jak i wyższych rzędów. Wykorzystanie prostego klasyfikatora neuronowego umożliwiło uzyskanie błędu klasyfikacji drżeń na poziomie 3.6%.
The paper presents an attempt to seperate the most often observed three types of human tremor with objective techniques by measuring the acceleration of the hand tremor and by calculating some charcteristics features of these time series. Different mathematical descriptions have been adopted in order to generate the features. They have come from both second and higher-order statistics. A simple neural classificator has enabled the separation of these kinds of tremor with 3.6% error rate.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies