Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości zapraw modyfikowanych ultrakrótkimi włóknami PAN

Tytuł:
Właściwości zapraw modyfikowanych ultrakrótkimi włóknami PAN
Autorzy:
Petri, M.
Data publikacji:
1999
Słowa kluczowe:
zaprawa modyfikowana
włókno ultrakrótkie
zaprawa cementowa
włókno polimerowe
włókno polipropylenowe
włokno poliwinyloalkoholowe
włókno poliakrylonitrylowe
właściwości
badanie
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W ostatnich dziesięciu latach przedstawiono wiele wyników badań, obejmujących wpływ dodatku włókien polimerowych do materiałów otrzymywanych z cementu na ich właściwości fizyczne. Za optymalny dodatek uznano włókna polipropylenowe (PP), poliwinyloalkoholowe (PVA) i poliakrylonitrylowe (PAN). W przedstawianej pracy omówiono wpływ ultrakrótkich (o długości 2 mm) włókien poliakrylonitrylowych na właściwości zapraw cementowych. Stwierdzono, że własności reologiczne zapraw są liniowa funkcja objętości włókien. Również wytrzymałość na zginanie badanych zapraw rośnie proporcjonalnie do ilości dodanych włókien.
The results of investigation of mortars reinforced with ultrashort PAN fibres are presented. Rheological and mechanical properties of mortars with various water to cement ratios and fibre additions were examined. It was found that the rheological properties of mortars are a straight function of fibre volume. It was also observed, that the flexural strength of tested mortars increases proportionally to the amount of added fibres.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies