Tytuł pozycji:
Urabialność mieszanek betonowych wysokiej wartości z kruszywem lekkim
Przedstawiono wyniki badania wpływu procedury mieszania składników, czasu mieszania i wilgotności kruszywa lekkiego na właściwości reologiczne mieszanek betonowych BWW z kruszywem lekkim i jej zmiany w czasie. Ze względu na niejednoznaczność tradycyjnych metod oznacznia urabialności w badaniach właściwości reologicznych mieszanek BWW zastosowano badania reometryczne. Stwierdzono, że niewłaściwa kolejność mieszania składników może prowadzić do istotnego pogorszenia urabialności. Wydłużenie czasu mieszania może prowadzić do uzyskania mieszanek o szybkiej utracie urabialności. Wstępne nawilżanie kruszywa lekkiego zapobiega utracie urabialności, jednak ze względu na utrudnioną kontrolę ilości wody w mieszance betonowej sposób ten nie może być zalecany w przypadku BWW.
The methods and the results of the investigation on the workability and workability loss of fresh LWA HSC are presented. The effect of procedure, mixing time and initial moisture content of LWA on the rheological properties of fresh LWA HSC were studied. As the conventional workability tests are unsatisfactory, rheological properties were measured using special rheometer tests. The results pointed out that the LWA HSC needs a special mixing procedure. From workability point of view, the best result were achieved when LWA was added after 4 minutes of premixing of the other constituents. A prewetting of LWA reduces the workability loss, however it may cause other problems, such as higher density of concrete, lower compressive strength and inaccurate proportionning.