Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania rozpuszczalności i krystalizacji siarczanu wapnia w układzie CaSO4 - ZnCl2 - H2O

Tytuł:
Badania rozpuszczalności i krystalizacji siarczanu wapnia w układzie CaSO4 - ZnCl2 - H2O
Autorzy:
Akajew, O.
Ostrowski, C.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
rozpuszczalność
krystalizacja
siarczan wapnia
badanie
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono badania mające na celu wyznaczenie rozpuszczalności siarczanu wapnia w układzie CaSO4 - ZnCl2 - H2O i kolejności krystalizacji faz siarczanowych z roztworu ZnCl2. Usuwanie nadmiarowych ilości siarczanu wapnia z roztworów chlorku cynku ma duże znaczenie dla prawidłowego prowadzenia procesu produkcji fibry. Podano wartości rozpuszczalności siarczanu wapnia w rozpatrywanym układzie dla różnych stężeń chlorku cynku i w różnych temperaturach i przedstawiono krzywe kinetyki przemian fazowych siarczanu wapnia dwuwodnego i półwodnego.
Investigations aiming at the determination of calcium sulphate solubility in the CaS04 - ZnCI2 - H20 system and crystallization sequence of sulphate phases from the ZnCl2 solution were carried out. The removal of excess amount of calcium sulphate from zinc chloride solutions is of great importance for correct carrying on the fibre manufacturing process. The values of solubility of calcium sulphate in the examined system for various zinc chloride concentrations and at various temperatures ar given and kinetic curves of phase transitions of

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies