Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości cieplne w wysokich temperaturach betonu otrzymanego z aktywowanego alkaliami żużla i kruszywa z porcelany elektrotechnicznej

Tytuł:
Właściwości cieplne w wysokich temperaturach betonu otrzymanego z aktywowanego alkaliami żużla i kruszywa z porcelany elektrotechnicznej
Autorzy:
Zuda, L.
Rovnanik, P.
Bayer, P.
Cerny, R.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
beton
żużel aktywowany
aktywacja alkaliczna
kruszywo sztuczne
porcelana techniczna
ochrona przeciwpożarowa
właściwości cieplne
ciepło właściwe
dyfuzyjność cieplna
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zbadano ciepło właściwe i przewodnictwo cieplne zaprawy z aktywowanego alkaliami żużla i kruszywa z porcelany elektrotechnicznej, próbki były w tym czasie poddane działaniu wysokich temperatur do 1200°C. Stwierdzono, że przewodnictwo ciepła tworzywa maleje, a ciepło właściwe rośnie ze wzrastającymi temperaturami powyżej 400°C, co jest korzystną właściwością w przypadku materiału, który może być zastosowany jako warstwy zabezpieczające konstrukcje budowlane.
The specific heat capacity and thermal diffusivity of alkali activated slag with electrical porcelain aggregates are studied during the specimens' exposure to high temperatures up to 1200°C. The thermal diffusivity of the material is found to decrease and the specific heat capacity to increase with increasing temperature for higher temperatures than 400°C which are positive features for a material potentially applicable as fire protecting layer in building structures.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies