Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania dotyczące modernizacji stacji uzdatniania wody w miejscowości Radymno

Tytuł:
Badania dotyczące modernizacji stacji uzdatniania wody w miejscowości Radymno
Autorzy:
Kaleta, J.
Puszkarewicz, A.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
woda pitna
stacja uzdatniania wody
studnia głębinowa
modernizacja
oczyszczanie wody
filtracja
napowietrzanie
alkalizacja
kationit
Radymno
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań technologicznych wód wgłębnych o ponadnormatywnej zawartości żelaza, manganu, azotu amonowego, charakteryzujących się dodatkowo dużą twardością. Wodę odpowiadającą wymogom sanitarnym uzyskano, stosując dwustopniową filtrację. Jako pierwszy stopień zastosowano piasek kwarcowy, drugi stopień stanowiły złoża wypełnione masami katalitycznymi Defeman lub G-1. Zmniejszenie twardości wody uzyskano, dawkując wodorotlenek sodu, lub prowadząc wymianę jonową części wody na kationicie.
The paper presents results of technological researches of ground waters with above standard (i.e. too high) content of iron, manganese, ammonium nitrogen and being characterized with additionally large hardness. Water answering to health - requirements was obtained by use two degrees of filtration. The first degree was realized by use the sand, in the second by application of catalytic masses: Defeman or G-1. Reduction of hardness of water was obtained by dosing hydroxide of sodium or using ion (cation) exchange for parts of water.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies