Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Metody określania potencjału redox zestawu surowcowego i masy szklanej

Tytuł:
Metody określania potencjału redox zestawu surowcowego i masy szklanej
Autorzy:
Zawiła, J.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
przemysł szklarski
szkło przemysłowe
wsad surowcowy
stop szklany
potencjał redox
glass industry
commercial glass
batch
glass melt
redox potential
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Omówiono zagadnienia związane z rolą stanu redox w procesie topienia szkieł przemysłowych oraz z oznaczaniem i kontrolą potencjału utleniająco-redukującego (potencjału redox) - jednego z najbardziej istotnych parametrów tego procesu. Szczególną uwagę zwrócono na metody określania potencjału redox szkieł przemysłowych. Omówiono i porównano ze sobą metody empiryczne, metodę spektrometryczną oraz metodę online pomiaru ciśnieniowej aktywności tlenu w masie szklanej.
There have been described problems connected with function of the redox-state in the melting process of the commercial glasses and with determination and control of redox potential - one of the most important parameters of this process. Especially, attention has been devoted to the methods of determination redox potential of the commercial glasses. This article describes and compares the empirical method, spectrometric method and method of measurement online of the chemical activity of oxygen dissolved in the glass melt.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies