Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany wartości masy, gęstości i lepkości ropy Bałtyckiej w wyniku procesu parowania

Tytuł:
Zmiany wartości masy, gęstości i lepkości ropy Bałtyckiej w wyniku procesu parowania
Autorzy:
Mrozek-Lejman, Jadwiga
Pawlak, Barbara
Gąsowski, Radosław
Data publikacji:
1998
Słowa kluczowe:
ropa naftowa
Bałtyk
fizykochemia wody
gęstość
lepkość
parowanie
oil substances
physical chemistry water
density
viscosity
evaporation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Results of examination of the influence of the evaporation process on some chosen physical parameters of crude oil extracted from Baltic Sea are given. Variation of mass of the crude oil and of some basic physical magnitudes such as density and viscosity is also presented. The results of measurements show that the largest variation of the examined parameters appear during the first day, mainly in the first six hours from the begining of the experiment. On the subsequent days the values of different parameters are remarkably smaller. The knowledge of the from of the variation is important because fraction which remained after evaportaion can appear in water as volume contaminatin, in diluted form, in form of aggregates, conglomerates, emulsions and sediments.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies