Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Inżynieria wydajności oprogramowania : zagadnienia ogólne

Tytuł:
Inżynieria wydajności oprogramowania : zagadnienia ogólne
Autorzy:
Magott, J.
Data publikacji:
1999
Słowa kluczowe:
inżynieria wydajności oprogramowania
system czasu rzeczywistego
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Jedną z różnic między systemami czasu rzeczywistego a systemami ogólnego przeznaczenia jest natura i rola ograniczeń nałożonych na czas ich reakcji. W wypadku systemów ogólnego przeznaczenia oczekuje się, że średni czas reakcji nie będzie większy niż pewna zadana graniczna wielkość. W odniesieniu do systemów z silnymi ograniczeniami czasu rzeczywistego narzuca się, aby czas reakcji nie był większy niż pewna wielkość graniczna. W wypadku systemów ze słabymi ograniczeniami czasu rzeczywistego oczekuje się, że procent reakcji, które będą przygotowane po czasie przekraczającym wielkość graniczną czasu reakcji, nie będzie większy niż zadana wartość graniczna. Systemy czasu rzeczywistego różnią się od systemów ogólnego przeznaczenia poziomem tolerancji wobec niespełnienia wymagań nałożonych na czas reakcji. Jeśli stwierdza się, że system ogólnego przeznaczenia ma za duży czas reakcji, a uzyskanie wersji z odpowiednio małym czasem byłoby znacznie kosztowniejsze, to ewentualnie formułuje się słabsze wymagania czasowe. Taka strategia w odniesieniu do systemów czasu rzeczywistego z silnymi ograniczeniami czasowymi jest nie do przyjęcia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies