Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Związek bilansu cieplnego i topnienia powierzchni Lodowczyka Mięguszowieckiego w Tatrach z temperaturą powietrza

Tytuł:
Związek bilansu cieplnego i topnienia powierzchni Lodowczyka Mięguszowieckiego w Tatrach z temperaturą powietrza
Autorzy:
Gądek, B.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
bilans cieplny
topnienie
Lodowczyk Mięguszowiecki
ablacja fizyczna
physical ablation
heat balance
melting of the surface
Mięguszowiecki Glacieret
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents an attempt to determine the size of melting of the surface of Mięguszowiecki Glacieret in Polish Tatra Mountains basing on the heat balance of this surface. The obtained results confirm a strong relation between physical ablation of snow cover with air temperature. The size of snow melting should not be however determined basing on a permanent factor PDD. The linear regression equation is very useful, because it defines the relation of the ablation with daily air temperature. The parameters of these equations show temporal and spatial variability. The relation between the surface melting of Mięguszowiecki Glacieret and mean daily air temperature in July during cloudy and rainy weather is well defined by linear equations with the parameters: L = 0.411 and ,B = 2.808. The determination of L i B values representative for the whole ablation period requires to repeat measurements in Kocioł Mięguszowiecki in different weather conditions in the months May-October.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies