Tytuł pozycji:
Określenie stopnia zanieczyszczenia azotanami(V) i metalami ciężkimi anatomicznych części warzyw pochodzących z ogrodów działkowych Otmuchowa (województwo opolskie) [komunikat]
Podjęto próbę oceny zanieczyszczenia gleb i warzyw metalami ciężkimi na terenie ogrodów działkowych Otmuchowa. W okresie wegetacyjnym pobrano trzykrotnie próbki gleby i roślin. Do badanych roślin należały: burak, marchew, pietruszka. Korzenie warzyw dzielono na części anatomiczne: skórkę, miąższ i rdzeń. W próbkach gleby i warzyw oznaczono zawartość azotanów(V) i metali ciężkich (Cd. Pb, Zn, Cu, Ni). Gleby ogrodów działkowych Otmuchowa charakteryzowały się naturalną zawartością metali ciężkich. Najwięcej azotanów(V) stwierdzono w korzeniu buraka. Najwięcej Zn. Cu. Pb i Ni gromadził korzeń pietruszki, a Cd korzeń marchwi. Metale ciężkie kumulowały się głównie w skórce korzeni warzyw, natomiast azotany(V) w miąższu warzyw.
The results obtained for heavy metals concentration determined in soil and vegetables taken from allotments in Otmuchów are presented. Soil and vegetable samples were collected three limes during vegetation period. Red beet, carrot and parsley root samples were taken. Vegetable roots were separated into skin, pulp and core. Nitrates and heavy metals (Cd, Pb, Zn, Cu, Ni) in soil and vegetable samples were determined. The highest content of nitrates was found in red beet. The highest content of Zn, Cu. Pb and Ni was found in parsley and of Cd in carrot root. Heavy metals cumulated in the skin of vegetable roots, whereas nitrates cumulated in the pulp.