Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dynamics of changes in the number of selected microorganism groups in sewage sludge and in manure subject to composting process and in the soil enriched with composts

Tytuł:
Dynamics of changes in the number of selected microorganism groups in sewage sludge and in manure subject to composting process and in the soil enriched with composts
Autorzy:
Wolna-Maruwka, A.
Czekała, J.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
osad ściekowy
oczyszczalnia mechaniczno-biologiczna
obornik
kompostowanie
drobnoustroje
sewage sludge
farmyard manure
compost
soil
microorganisms
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents microbiological characteristics of sewage sludge derived from the mechanical-biological sewage treatment plant and farmyard manure as well as composts manufactured from them. In the performed experiment, four types of composts were analyzed. The first of them comprised the sewage sludge alone, the second one - was made up only of farmyard manure, while the remaining composts were prepared by mixing the above-mentioned bio-wastcs in the following proportions: 75% sewage sludge + 25% farmyard manure and 50% sewage sludge + 50% farmyard manure. The next stage of experiments involved analyses of the composts incubated with soil. The following assays were carried out in the experimental composts and mixtures of soil and composts: counts of Salmonella sp., E. coli, Clostridium perfringens, total counts of bacteria, fungi and actinomycetcs on selective media employing the plate method. The performed investigations numbers of the remaining groups of microorganisms. Therefore, it can be said that the composted sewage sludge was suitable for the utilization for agricultural purposes in accordance with the Directive of the Minister of Agriculture and Rural Development of October 2004. Moreover, it was found that, as early as 60 days after the introduction of composts into the soil, counts of the majority of the analyzed groups of microorganisms (with the exception of actinomycctcs and E. coli), including pathogenic bacteria from the C. perfringens genus, were found reduced. The obtained research results proved that the introduction of bio-wastes into the soil may decrease survivability in the natural environment of certain pathogens; hence it is a good method of utilization of this organic material.
Praca przedstawia charakterystykę mikrobiologiczną osadu ściekowego z mechaniczno-biologicznej oczyszczalni ścieków i obornika oraz wyprodukowanych z nich kompostów. W doświadczeniu sporządzono 4 rodzaje kompostów. Pierwszy składał się z samego osadu ściekowego, drugi z obornika, kolejne komposty powstały w wyniku zmieszania wyżej wymienionych bioodpadów w proporcjach: 75% osadu + 25% obornika oraz 50% osadu + 50% obornika. W kolejnym etapie badań powstałe komposty wprowadzono do gleby. W kompostach oraz w glebie z kompostami oznaczano liczebność: Salmonella sp., E, coli, Chstridium perfringens, ogólnie bakterii, grzybów oraz promieniowców metodą płytkową na wybiórczych podłożach. Badania wykazały, że proces kompostowania spowodował całkowitą eliminację Salmonella sp. oraz zmniejszenie liczebności wszystkich pozostałych grup drobnoustrojów. Zgodnie więc z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 19 października 2004 r. przekompostowany osad ściekowy nadawał się do wykorzystania na cele rolnicze. Ponadto stwierdzono, że po wprowadzeniu kompostów do gleby, już w sześćdziesiątym dniu zaobserwowano zmniejszenie liczebności w niej większości analizowanych grup drobnoustrojów (z wyjątkiem promieniowców i E. coli), w tym bakterii chorobotwórczych z rodzaju C. perfringens. Uzyskane wyniki badań wskazują, że wprowadzenie bioodpadów do gleby może zmniejszać przeżywalność niektórych patogenów w środowisku, a więc jest to dobra metoda utylizacji tego rodzaju materii organicznej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies