Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Qualitative and quantitative changes of diatoms with relation to physiochemical water parameters in the littoral zone of the urban Lake Jeziorak Mały

Tytuł:
Qualitative and quantitative changes of diatoms with relation to physiochemical water parameters in the littoral zone of the urban Lake Jeziorak Mały
Autorzy:
Zębek, E.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
lake Jeziorak Mały
littoral zone
diatoms
water temperature
orthophosphates
silicon
calcium
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Phytoplankton in the littoral zone of the urban Lake Jeziorak Maly (Mazurian Lakeland) were studied between April and October of 2002 and 2003. Five diatom species (Fragilaria delicalissima, Aulacoseira gramilata, Fragilaria capucina, Diatoma vulgaris, Fragilaria crotonensis) and one genus (Rlrizosolenia sp.), comprising the major proportion of total abundance and biomass of diatoms, were chosen for the study. The relationships between the biomass of these diatoms and water temperature, oxygen content, electrolytic conductivity, orthophosphates, silicon and calcium concentrations were analyzed. The biomass of species F. delicatissima, A. granulata and F. capucina tended to be the highest of the six, which were also associated with the widest temperature range, 10.0°C to 18.7°C. These three species exhibited maximum biomass at the highest orthophosphate concentrations. By contrast, F. crotonensis developed in the narrowest water temperature range, 10.0°C to 13.7°C. The maximum biomass of this species was noted at high silicon and calcium concentrations. The diatoms (except i7, capucina and RSiizosolenia sp.) contributed to statistically significant observed reductions in nutrient concentrations during their growth. These results indicate that a range of factors is involved in the productivity and limitation of the studied diatoms, with water temperature being of particular importance.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies