Tytuł pozycji:
Disinfection of meat industry equipment and production rooms with the use of liquids containing silver nano-particles
Essential sorts of disinfecting agents and principles of their action have been considered in the paper. Results of research on application of washing-disinfecting liquids, containing silver nano-particles, in meat industry have been presented. It has been established that liquids characterized by very efficient bactericidal and fungicidal properties can be prepared by composition of toxically performing silver nano-particles, some degreasing agents, reducing surface tension, and frothing agents. The listed components eliminate "insulating ell eel" of fat particles in which bacteria are suspended and facilitate silver nano-parliele contact with bacteria and fungi, increasing tiiis way biochemical effect of silver nano-particles.
W pracy przeanalizowano podstawowe rodzaje środków dezynfekcyjnych i zasady ich działania. Przedstawiono wyniki badań zastosowania płynów myjąco-dezynfekujących zawierających nano-cząsteczki srebra w przemyśle mięsnym. Stwierdzono, że można otrzymać płyny o doskonałych własnościach bakteriobójczych i grzybobójczych w kompozycjach z dodatkiem nano-cząsteezek srebra działających toksycznie na bakterie oraz odpowiednich środków odtłuszczających, zmniejszających napięcie powierzchniowe i spieniających. Składniki te eliminują "izolacyjne" działanie tłuszczu, w którym zawieszone są bakterie i rozwijając powierzchnię kontaktu cząsteczek srebra z bakteriami i grzybami zwiększają oddziaływanie biochemiczne nano-cząsteczek srebra.