Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Disinfection of meat industry equipment and production rooms with the use of liquids containing silver nano-particles

Tytuł:
Disinfection of meat industry equipment and production rooms with the use of liquids containing silver nano-particles
Autorzy:
Konopka, M.
Kowalski, Z.
Wzorek, Z.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
środek dezynfekcyjny
nanocząsteczki srebra
przemysł mięsny
meat industry
disinfection
nanosilver
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Essential sorts of disinfecting agents and principles of their action have been considered in the paper. Results of research on application of washing-disinfecting liquids, containing silver nano-particles, in meat industry have been presented. It has been established that liquids characterized by very efficient bactericidal and fungicidal properties can be prepared by composition of toxically performing silver nano-particles, some degreasing agents, reducing surface tension, and frothing agents. The listed components eliminate "insulating ell eel" of fat particles in which bacteria are suspended and facilitate silver nano-parliele contact with bacteria and fungi, increasing tiiis way biochemical effect of silver nano-particles.
W pracy przeanalizowano podstawowe rodzaje środków dezynfekcyjnych i zasady ich działania. Przedstawiono wyniki badań zastosowania płynów myjąco-dezynfekujących zawierających nano-cząsteczki srebra w przemyśle mięsnym. Stwierdzono, że można otrzymać płyny o doskonałych własnościach bakteriobójczych i grzybobójczych w kompozycjach z dodatkiem nano-cząsteezek srebra działających toksycznie na bakterie oraz odpowiednich środków odtłuszczających, zmniejszających napięcie powierzchniowe i spieniających. Składniki te eliminują "izolacyjne" działanie tłuszczu, w którym zawieszone są bakterie i rozwijając powierzchnię kontaktu cząsteczek srebra z bakteriami i grzybami zwiększają oddziaływanie biochemiczne nano-cząsteczek srebra.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies