Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chemistry of monazites as provenance indicator - case study from the Upper Silesia Coal Basin (Poland)

Tytuł:
Chemistry of monazites as provenance indicator - case study from the Upper Silesia Coal Basin (Poland)
Autorzy:
Kusiak, M.A.
Bakun-Czubarow, N.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
Upper Silesian Coal Basin
monazite
REE distribution patterns
XRD patterns
unit cell parameters
provenance indicator
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Mineral chemistry and homogeneity, as well as crystal structure and unit cell parameters of detrital monazites isolated from sandstones of the Upper Silesia Coal Basin were studied using electron microprobe analysis (EPMA) and X-ray diffractometry (XRD). Analyzed monazite grains are chemically almost homogenous, only in a very few cases, parts of the grain are enriched in thorium and depleted in yttrium content. Typical feature of monazite from the Poruba Beds is relatively high content of Y (up to 4 wt. % Y2O3), what could point to higher temperature of crystallization. Monazite from the Kwaczała Arkose are, on average, richer in huttonite and slightly poorer in cheralite end-members than monazite from the Poruba Beds. Monazite from Kwaczała Arkose reveals the following unit cell parameters: a = 6.794(1) A*, b = 7.008(2) A*, c = 6.479(2) A*, b = 103.82(2)°, whereas for the Poruba Beds monazite these parameters, excluding b-value, are slightly higher: a = 6.804(3) A*, b = 7.002(5) A*, c = 6.488(4) A*, b = 103.85(3)°.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies