Tytuł pozycji:
Organizacja logistyki w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego
W pracy przedstawiono organizację obszarów logistyki w przedsiębiorstwach przetwórstwa mięsa. Badane przedsiębiorstwa nie posiadały odrębnego działu zajmującego się logistyką. Do głównych obszarów wspomaganych logistycznie należał transport i gospodarka magazynowa. Te obszary były bardzo ważne dla przedsiębiorstw, dlatego też większość firm korzystało z własnych zasobów magazynowych i środków transportu. Przedsiębiorstwa nie posiadały z reguły jednego systemu informatycznego. Na potrzeby logistyki stosowano systemy FK i MRP. Przedsiębiorstwa skupiały się na produkcji. Logistyka była pomijana, o czym świadczy niski poziom kosztów tej działalności w firmach.
The article presents the results of research on the organization of the logistics in meat processing companies. Few companies had a separate department dealing with logistics management. Transport and storage were supported logistically most often. Few companies in this industry declared also the use of one comprehensive IT system supporting logistics. Financial and accounting systems were common. The presented data show that in the researched companies the logistics activities were not of considerable importance.