Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Interactions of Ipomoea aquatica and Utricularia reflexa with phytoplankton densities in a small water body in northern Nigeria

Tytuł:
Interactions of Ipomoea aquatica and Utricularia reflexa with phytoplankton densities in a small water body in northern Nigeria
Autorzy:
Chia, M. A.
Adelanwa, M. A.
Ladan, Z.
Iortsuun, D. N.
Adanyi, S. E.
Stephen, B. J.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
Ipomoea aquatic
Utricularia reflexa
phytoplankton density
interactions
macrophytes
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The interactions of Ipomoea aquatica and Utricularia reflexa with phytoplankton densities were studied in a small water body in Zaria, Nigeria from June to November 2007. The negative effects of both macrophytes on 10 out of 15 phytoplankton taxa, including Staurastrum sp., Netrium sp., Ulothrix sp., Marssionella sp. and Closterium sp. were differentiated from other environmental effects. U. reflexa, on the other hand, showed positive associations with species like Actinocyclus sp., Palmellopsis sp., Spirotaenia sp., Microcystis sp. and Marssionella sp. Qualitative phytochemical screening and FT-IR analyses confirmed the presence of glycosides, anthraquinone, saponins, steroids, triterpenes, flavonoids, and alkaloids in Ipomoea aquatica and Utricularia reflexa. The observed variations in phytoplankton community dynamics were closely related to the presence of these macrophytes as well as the environmental conditions in the pond.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies