Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Exposure to chlorine affects the extracellular polymeric substance production and cell surface hydrophobicity in biofilm bacteria

Tytuł:
Exposure to chlorine affects the extracellular polymeric substance production and cell surface hydrophobicity in biofilm bacteria
Autorzy:
Rathi, R.
Satheesh, S.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
biofilm
biofouling
antifouling
chlorination
residual chlorine
extracellular polymeric substance
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Chlorination is a common antifouling method adopted by industrial units to minimize the fouling growth on cooling systems. In the present study, the effect of sodium hypochlorite on extracellular polymeric substance (EPS) production, hydrophobicity, cell adhesion and viability of marine bacteria involved in biofilm formation were assessed in laboratory condition. Two bacterial strains, tentatively identified as Alteromonas sp. and Pseudomonas sp. isolated from the surface of seaweeds were used as test organisms for the present study. The bacterial cultures were treated with sodium hypochlorite at 25% of the minimum inhibitory concentration. Results showed considerable variation in the production of EPS, viable counts, hydrophobicity and adhesion ability of bacteria treated with sodium hypochlorite. In general, the present study indicated that chlorination affects some important characteristics involved in the biofilm formation and thereby reduces the adhesion rate on surfaces.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies