Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dyfuzyjne procesy a odporność korozyjna stopów warstw ślizgowych łożysk wielowarstwowych

Tytuł:
Dyfuzyjne procesy a odporność korozyjna stopów warstw ślizgowych łożysk wielowarstwowych
Autorzy:
Kowalczyk, S.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
łożyska wielowarstwowe
skład chemiczny
proces dyfuzji
odporność na korozję
corrosion resistance
multilayer bearing
chemical compisition
result of anealing
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono wyniki badań składu chemicznego i odporności korozyjnej łożysk wielowarstwowych z warstwą ślizgową Pbln (5-10) i warstwą ślizgową PbSn10Cu3. Stwierdzono, że w wyniku procesu dyfuzyjnego obniża się stężenie indu i cyny w warstwie ślizgowej badanych łożysk. Ind i cyna migruje z warstwy ślizgowej do brązu CuPb30 i tworzy na granicy warstw pasmo wydzieleń faz międzymetalicznych. Wraz ze spadkiem stężenia indu i cyny w warstwie ślizgowej zmniejsza się jej odporność na korozję.
The results of chemical composition and corrosion resistance investigations of multilayer bearings with the PbIn (5-10) and PbSn10Cu3 sliding layers are discussed. It was found, that as a result of anealing, indium and tin concentration decreases in the sliding layers. Indium and tin migrates from the sliding layers to the CuPb30 bronze and creates at the boundary of the layers the secretion band of intermetal phases. With the decrease of indium and tin concentration in the sliding layers, its corrosion resistance decreases.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies