Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany chemiczne w utlenianych olejach roślinnych

Tytuł:
Zmiany chemiczne w utlenianych olejach roślinnych
Autorzy:
Siwiec, E.
Grądkowski, M.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
olej roślinny
utlenianie
produkty utleniania
szybkość utleniania
oxidation
vegetable oil
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dokonano analizy wpływu utleniania na zmianę struktury chemicznej podstawowych składników oleju roślinnego. Stwierdzono, że w wyniku termooksydacji surowego oleju roślinnego powstaje szereg produktów tlenoorganicznych, zawierających różnorodne grupy funkcyjne. Szybkość utleniania zależy od udziału w oleju kwasów polinienasyconych - im większa ich zawartość, tym mniejsza jest odporność oleju na utlenianie. Dlatego też olej słonecznikowy jest mniej odporny na oksydację niż olej rzepakowy.
The authors of this paper investigated the influence of oxidation on the chemical structure of vegetable oil. It has been stated that the oxidation of crude vegetable oil results in formation of oxyorganic compounds with different functional groups. The oxidation rate depends on concentration of polyusaturated acids in oil. The termooxidative stability decreases with increase of acids content. Therefore, the sunflawer oil is less oxidatively stable than repeseed oil.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies