Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modyfikowane pochodne imidazopirydyny jako fotoinicjatory polimeryzacji wolnorodnikowej

Tytuł:
Modyfikowane pochodne imidazopirydyny jako fotoinicjatory polimeryzacji wolnorodnikowej
Autorzy:
Pyszka, I.
Kucybała, Z.
Pączkowski, J.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
fotoindukowana polimeryzacja wolnorodnikowa
fotoinicjatory barwnikowe
polymerization
photoinitiators
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wykonane badania wybranej grupy pochodnych imidazopirydyny pozwoliły na otrzymanie nowych barwnikowych fotoinicjatorów polimeryzacji wolnorodnikowej z zakresu światła widzialnego. Przeprowadzono syntezę pochodnych benzylidenoimidazopirydyny i dokonano modyfikacji ich struktury do pochodnych chinolinoimidazopirydyny. Wyniki badań wykazują, że eliminacja możliwości izomeryzacji wiązania C=C zdecydowanie poprawia właściwości fotoinicjujące tej grupy barwników. Wskazuje to jednocześnie na to, że izomeryzacja to główny kanał dezaktywacji stanów wzbudzonych dla tej grupy związków. Czułość mieszaniny fotopolimeryzującej zawierającej barwnik (S20) oraz barwnik posiadający w strukturze atom ciężki (S23) jest porównywalna z kamforochinonem. Modyfikowane pochodne imidazopirydyny mogą znaleźć zastosowanie w dentystyce.
A new class of free radical photoinitiators based on derivatives of imidazopyridine has been invastigated. Results show that the free radical formation occurs vis intermolecular elektron transfer process. The kinetic study of photoinitiated polymerization, performed for viscous monomeric formulations with the use of the most effective dye-N-phenylglycine derivative photoinitiating system has shown unusual kinetic proporties. The structure of the dye has a strong effect on its polymerization photoinitiation ability. Elimination of the motion of C=C bond by coplanarization of the styrylium residue with other parts of the dye decreases the degree of branching of the dye, which stabilizes the molecule in its excited state.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies