Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ doboru rdzenia dławika na nieizotermiczne charakterystyki przetwornicy buck

Tytuł:
Wpływ doboru rdzenia dławika na nieizotermiczne charakterystyki przetwornicy buck
Autorzy:
Górecki, K.
Detka, K.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
dławik
przetwornica BUCK
samonagrzewanie
chocking-coil
buck converter
selfheating
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań doświadczalnych i symulacyjnych dwóch dławikowych przetwornic buck. Rozważane przetwornice różnią się materiałem, z którego wykonano rdzeń dławika. W jednej z nich zastosowano rdzeń proszkowy, w drugiej - rdzeń ferrytowy. W badaniach symulacyjnych wykorzystano model dławika wbudowany w programie SPICE. W oparciu o uzyskane wyniki symulacji i pomiarów wskazano zakresy pracy przetwornicy buck, w których nieliniowości charakterystyk dławika oraz materiał jego rdzenia w istotny sposób wpływają na charakterystyki rozważanej przetwornicy.
In the paper some results of measurements and simulations of two buck converters are presented. In the considered converters different materials are used as the chocking-coil core: the powder and the ferrite cores. In simulations the linear model of the chocking-coil built-in in SPICE are used. On the basis of obtained results of simulations and measurements the ranges of buck converter operation, in which the nonlinearities of chocking-coil characteristics and core material significantly influence characteristics of the considered converter are shown.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies