Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Atmosphere effect on sintering behaviour of astaloy CrM and astaloy CrL Höganäs powders with manganese and carbon additions

Tytuł:
Atmosphere effect on sintering behaviour of astaloy CrM and astaloy CrL Höganäs powders with manganese and carbon additions
Autorzy:
Pieczonka, T.
Sułowski, M.
Ciaś, A.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
pre-alloyed iron based powders
sintering
dimensional control
dilatometry
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Dilatometric data for Astaloy CrM (3% Cr-0.5% Mo) and Astaloy CrL (1.5% Cr-0.2% Mo) powders with additions of 0.3% carbon and 3.0% manganese during sintering cycles up to 1120 and 1250 ° C in different atmospheres are reported. For comparison, also Astaloy CrM and Astaloy CrL powders were investigated. Starting with green densities of approx. 6.8 g/cm3, the final density of sintered compacts was influenced mainly by the sintering temperature, while the results showed the only minor effect of the sintering atmosphere on the final dimensional changes. However, the sintering atmosphere influences the sintering behaviour, microstructure and the final chemical composition of sintered compacts. In sintered and in the dilatometer cooled Mn-Cr-Mo-C steels predominantly bainitic structures were obtained.
Praca przedstawia wyniki badań dylatometrycznych procesu spiekania mieszanek proszków zawierających, jako podstawowe, proszki Astaloy CrM (3% Cr-0.5% Mo) i Astaloy CrL (1.5% Cr-0.2% Mo) oraz dodatki 3% mas. Mn i 0.3% mas. C. Spiekanie izotermiczne realizowane było w dwóch temperaturach: 1120 ° C i 1250 ° C, a atmosferami spiekania były gazy: azot, mieszanina 95% obj. azotu + 5% obj. wodoru i argon. Gęstość spieków determinowana jest głównie temperatura spiekania, a wpływ atmosfery jest nieznaczny. Jednakże od rodzaju atmosfery spiekania uzależnione jest zachowanie się materiałów w trakcie cykli termicznych, jakim są poddane podczas spiekania. Atmosfera spiekania ma również wpływ na mikrostrukturę spieków oraz na zmiany składu chemicznego towarzyszące spiekaniu. Głównym składnikiem struktury spieków uzyskanej bezpośrednio po spiekaniu w warunkach chłodzenia dostępnych w dylatometrze był bainit.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies