Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie fizycznych własności lodu do polepszenia pracy wytwornic lodu

Tytuł:
Wykorzystanie fizycznych własności lodu do polepszenia pracy wytwornic lodu
Autorzy:
Filin, S.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
fizyczne własności lodu
wytwornice lodu
physical properties of ice
generators of ice
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł jest wybranym fragmentem nowej, przygotowanej przez autora monografii, poświęconej technice i technologii produkcji sztucznego lodu. Jego tematem jest zagadnienie wykorzystania fizycznych własności lodu do poprawy pracy wytwornic lodu. W publikacji przedstawiono analizę różnych możliwości wykorzystania zjawiska przyrostu objętości wody i jej roztworów podczas ich krystalizacji. Autor zwraca uwagę na wykorzystanie tego zjawiska przede wszystkim do wyjmowania lodu z form w wytwornicach lodu, przywołując wiele rozwiązań patentowych tych urządzeń. Inną możliwością jest wykorzystanie tego efektu jako źródła siły mechanicznej w podnośnikach.
The paper is a fragment of a new book on ice manufacturing. It deals with the use of physical properties of ice to improve ice makers operation. Utilization methods of the increase in volume during water and water solutions crystallization are discussed, especially for the ice removal from the moulds of ice makers. Some patented solutions are presented. Utilization of this effect as a source of mechanical force in elevators is another idea.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies