Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI (21) . 2. Chłodnictwo w przechowalnictwie i przetwórstwie. 2.6. Przemiany w żywności podczas obróbki chłodniczej

Tytuł:
Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI (21) . 2. Chłodnictwo w przechowalnictwie i przetwórstwie. 2.6. Przemiany w żywności podczas obróbki chłodniczej
Autorzy:
Postolski, J.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
technologia chłodnicza żywności
przemiany w żywności
przechowalnictwo żywności
przetwórstwo żywności
refrigeration food technology
physical processes in food
food storage
food processing
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Szósta część cyklu artykułów poświęconych technice chłodniczej w przetwórstwie i przechowalnictwie. Autor omawia w niej przemiany zachodzące w żywności podczas jej obróbki chłodniczej. Między innymi zwraca uwagę na ubytki masy produktów, przemiany zachodzące w surowcach i produktach roślinnych, metabolizm surowców roślinnych po zbiorze, poubojowe przemiany biochemiczne w mięsie, omawia proces dojrzewania mięsa, czy przemiany pośmiertne występujące w drobiu i rybach. Końcowa część publikacji poświęcona jest mikrobiologii żywności schłodzonej. W zakończeniu artykułu znajdujemy bogate zestawienie literatury źródłowej do sześciu publikacji stanowiących treść punktu 2 niniejszego cyklu.
This is the sixth part of the cycle of the papers dealing with the basic principles of refrigeration food technology. Various physical processes occurring during cooling treatment have been described. The author paid attention to the problems of mass losses during storage, physical processes occurring in vegetable food, metabolism processes occurring in vegetable food after harvest, post-harvest processes occurring in meat, meat ripening, and post-harvest processes occurring in poultry and fish food products. The last part of the paper deals with microbiology issues of cooled food. The bibliography for all six parts of the paper is presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies