Tytuł pozycji:
Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI (22) 3. Technologia i technika zamrażania. 3.1. Teoretyczne podstawy procesu
Artykuł otwierający trzecią część cyklu poświęconego wybranym zagadnieniom technologii chłodniczej żywności. Autor w kolejnych odcinkach szerzej omówi złożone problemy i zjawiska związane z technologia i techniką zamrażania. W tym odcinku omówione zostały teoretyczne podstawy procesu zamrażania, w tym takie zagadnienia jak: woda jako podstawowy składnik żywności, ilość wymrożonej wody, przemiana fazowa wody w lód, proces jej krystalizacji, przemiany zachodzące w roztworach niewymrożonych. Kolejna część cyklu będzie poświęcona współczesnym technikom zamrażania.
The paper opens the third part of the series dealing with selected problems of refrigeration food technology. The following parts of this paper will deal with complicated problems and processes of freezing technology and engineering. The basic principles of the freezing process have been presented in the present part of the paper, including issues concerning water as the basic component of food, the amount of frozen water, phase change of water, crystallization, and the processes occurring in non-frozen water solutions. The next part will deal with the contemporary freezing technologies.