Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Procesy przemarzania gruntów i ich wpływ na właściwości cieplne gruntów

Tytuł:
Procesy przemarzania gruntów i ich wpływ na właściwości cieplne gruntów
Autorzy:
Biernacka, B.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
grunty
wymiana ciepła
soil
heat transfer
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Znajomość rozkładu temperatury gruntu ma zasadnicze znaczenie w wielu dziedzinach, np. przy projektowaniu i eksploatacji systemów ogrzewania opartych na pompie ciepła, dla której dolnym źródłem jest właśnie grunt. Na wydajność gruntowego wymiennika ciepła istotny wpływ mają właściwości cieplne gruntu, takie jak: ciepło właściwe, przewodność i dyfuzyjność ciepłna, a te zmieniają się m. innymi w zależności od jego wilgotności i temperatury. W artykule zwrócono uwagę na problem temperatury zamarzania wody w gruncie, a wraz z tym głębokość jego przemarzania i wpływ tego procesu na właściwości cieplne gruntu.
Knowledge of temperature distribution in soil plays important role in various applications, e.g. design and operation of heating systems based on ground heat pumps. The thermal capacity of ground heat exchangers depends on various properties of soil such as: specific heat, thermal conductivity, and thermal diffusivity. These properties strongly depend on temperature and humidity of soil. A close atlention has been paid to problem of water freezing in soil including depth of frost formation and its effect on thermal properties of soil.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies