Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI (35). 5. Wykorzystanie mrożonej żywności. 5.3 Niekonwencjonalne techniki rozmrażania

Tytuł:
Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI (35). 5. Wykorzystanie mrożonej żywności. 5.3 Niekonwencjonalne techniki rozmrażania
Autorzy:
Postolski, J.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
rozmrażanie żywności
technologia chłodnicza żywności
thawing of the food
refrigeration food technology
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Trzecia część cyklu artykułów poświęconych podstawom teoretycznym procesu rozmrażania. W jego części drugiej ("TCHK" nr 10/2008) autor omówił tradycyjne techniki rozmrażania produktów oraz przedstawił przykładowe wzory pozwalające obliczyć czas tego procesu. Ta część poświęcona jest niekonwencjonalnym technikom tego procesu, a jest to przede wszystkim rozmrażanie mikrofalowe oraz dielektryczne. W końcowej części przedstawiona została ocena użytkowa różnych metod rozmrażania.
This is the third part of the series of the papers dealing with theoretical basis of thawing process. The conventional thawing techniques as well as exemplary formulas for calculation of thawing time have been presented in the second part (" TCHK" No. 10/2008). The present part deals with non-conventional thawing techniques, and particularly microwave thawing as well as dielectric thawing. Assessment of discussed techniques has been presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies