Tytuł pozycji:
Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI (35). 5. Wykorzystanie mrożonej żywności. 5.3 Niekonwencjonalne techniki rozmrażania
Trzecia część cyklu artykułów poświęconych podstawom teoretycznym procesu rozmrażania. W jego części drugiej ("TCHK" nr 10/2008) autor omówił tradycyjne techniki rozmrażania produktów oraz przedstawił przykładowe wzory pozwalające obliczyć czas tego procesu. Ta część poświęcona jest niekonwencjonalnym technikom tego procesu, a jest to przede wszystkim rozmrażanie mikrofalowe oraz dielektryczne. W końcowej części przedstawiona została ocena użytkowa różnych metod rozmrażania.
This is the third part of the series of the papers dealing with theoretical basis of thawing process. The conventional thawing techniques as well as exemplary formulas for calculation of thawing time have been presented in the second part (" TCHK" No. 10/2008). The present part deals with non-conventional thawing techniques, and particularly microwave thawing as well as dielectric thawing. Assessment of discussed techniques has been presented.