Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Akryloamid - nowe zalecenia Unii Europejskiej

Tytuł:
Akryloamid - nowe zalecenia Unii Europejskiej
Autorzy:
Mojska, H.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
akryloamid
żywność
monitoring
zalecenia Komisji Unii Europejskiej
acrylamide
food
Commission recommendation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Akryloamid powstaje podczas termicznego przetwarzania żywności wysokowęglowodanowej, przede wszystkim w produktach z ziemniaków i zbóż oraz w kawie. Ze względu na doniesienia o neurotoksycznym, geno-toksycznym i kancerogennym działaniu akryloamidu, obecność tego związku w żywności może stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. W maju 2007 r. zostało opublikowane zalecenie Komisji UE "w sprawie monitorowania poziomów akryloamidu w żywności" (2007/331/EC), zgodnie z którym w latach 2007-2009 kraje członkowskie powinny kontrolować poziom akryloamidu w wybranych grupach środków spożywczych, a wyniki przekazywać co roku do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Po tym okresie na podstawie uzyskanych wyników, zostaną podjęte dalsze działania, w tym również ewentualna decyzja dotycząca limitowania poziomu tego związku w żywności.
Acrylamide is produced during thermal processing of food, first of all in potato and cereal products as well as in coffee. With regard to its demonstrated neurotoxic, genotoxic and carcinogenic effects, acrylamide may cause human`s health risk. In May 2007 the EU Commission Recommendation on monitoring of acrylamide levels in food (2007/331/EC) was published. According to that recommendation in 2007, 2008 and 2009 Member States should control acrylamide levels in the foodstuffs and should annually provide the monitoring data to European Food Standard Agency (EFSA). After that analytical data will be evaluated the appropriate activities will be undertaken including possible decision about limitation of the acrylamide content in foods.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies