Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wzrasta wartość rzeźna tuczników krajowych

Tytuł:
Wzrasta wartość rzeźna tuczników krajowych
Autorzy:
Strzelecki, J.
Boruta, K.
Borys, A.
Grześkowiak, E.
Lisiak, D.
Janiszewski, P.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
tusze wieprzowe
mięsność
wady jakości mięsa
porcine carcasses
meatiness
meat quality defects
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W wyniku wprowadzenia w Polsce poubojowej klasyfikacji tusz wg systemu EUROP i intensyfikacji prac hodowlanych uzyskano w ostatnich latach istotny wzrost mięsności tusz świń z pogłowia rynkowego. Wraz ze wzrostem mięsności i masy tusz stwierdzono istotne zwiększenie udziału tusz w lepszych klasach. W 2008 r. do najcenniejszych klas S, E i U zaliczono już 84,8% tusz (w tym 6,6% do klasy S) oraz tylko 3,3% do klas otłuszczonych O i P. W ocenianym okresie stwierdzono również znaczny postęp w ograniczeniu wady jakościowej mięsa typu PSE. Z ok. 15% tusz z mięsem o ekstremalnym PSE w 1995 r. udział ten w ostatnim roku obniżył się do 5,4%, przy czym w okresie letnim w dalszym ciągu jest on prawie dwukrotnie większy (7,1%) niż w okresie zimowym (3,7%).
As a result of introduction of the after-slaughter carcass classification in Poland, according to the EUROP system and the intensification of breeding efforts in the recent years a significant increase has been recorded in carcass meatiness of pigs from the marketable population. With an increase in meatiness and carcass weight the share of carcasses from superior classes was found to increase and in 2008 as many as 84.8% carcasses have been classified to the most valuable classes S, E and U (including 6.6% in class S) for the tested fatteners and only 3.3% were graded as classes O and P with a large proportion of fat in the carcass. In the analyzed period considerable progress has been observed in terms of the elimination of the PSE meat quality defect. From approx. 15% carcasses with extreme PSE in 1995, this proportion decreased to 5.4% in the least year while in the summer season it is still almost two times higher, amounting to 7.1% in relation to 3.7% in the winter period.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies