Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Barwniki do żywności - trudności z ich doborem i stosowaniem

Tytuł:
Barwniki do żywności - trudności z ich doborem i stosowaniem
Autorzy:
Dłużewska, E.
Gasik, A.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
barwnik spożywczy
klasyfikacja
stabilność
żywność
food colorant
classification
stability
food
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono charakterystykę naturalnych i syntetycznych barwników stosowanych do barwienia żywności. Omówiono trudności, jakie mogą wystąpić przy doborze i stosowaniu barwników. Szczególną uwagę zwrócono na wpływ składu barwionej żywności, pH środowiska, parametrów procesu technologicznego i warunków przechowywania na destabilizację barwy.
The characteristics of the natural and synthetic dyes used in the coloring of food are presented in the paper. The problems, which can arise in the choosing, and application of colors are discussed. A special attention is given to the effect of the chemical composition of colored food as well as pH of the environment, technological process variables and storage conditions on the stability of food color.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies