Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany dyrektyw w sprawie substancji dodatkowych

Tytuł:
Zmiany dyrektyw w sprawie substancji dodatkowych
Autorzy:
Gajda-Wyrębek, J.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
dodatki do żywności
barwnik
substancje słodzące
bezpieczeństwo żywności
neotam
likopen
food additives
colour
sweeteners
food safety
neotame
lycopene
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W Unii Europejskiej toczą się prace nad projektem rozporządzenia poprawiającego dyrektywę 92/2/WE w sprawie substancji dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące. Projekt przewiduje dopuszczenie do stosowania innych substancji dodatkowych oraz rozszerzenie listy zastosowań już dopuszczonych substancji dodatkowych. Opracowano również projekt rozporządzenia poprawiającego dyrektywę 94/36/WE w sprawie barwników stosowanych do żywności. Wprowadzono m.in. zmiany co do stosowania likopenu w żywności. Opracowano również projekt rozporządzenia poprawiającego dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących. Zawiera ono m.in. warunki stosowania neotamu. Komisja Europejska opracowała także projekt rozporządzenia ustanawiającego program oceny bezpieczeństwa dopuszczonych substancji dodatkowych.
In the European Union, the work on the draft regulation, amending Directive 92/2/EC on food additives different than colours and sweeteners is going on. The mentioned draft document anticipates the admission of other additive substances and extension of the list of the applications of already allowed food additives. Also, the draft regulation amending Directive 94/36/EC on colours employed in food has been developed. There were introduced the changes concerning, inter alia, application of lycopene in food. The draft regulation amending Directive 94/35/Ec on the use of sweeteners was elaborated, as well. It contains, inter alia, the requirements of applying neotame. The European Commission has also developed the draft regulation, laying down the programme for evaluation of safety of the allowed food additives.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies