Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Produkty mleczne z naturalnie zwiększoną zawartością witaminy B12

Tytuł:
Produkty mleczne z naturalnie zwiększoną zawartością witaminy B12
Autorzy:
Zaręba, D.
Ziarno, M.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
witamina B12
bakterie propionowe
mleko
produkty mleczne
vitamin B12
milk
dairy products
propionibacteria
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Mleko jest doskonałym źródłem większości substancji zaliczanych do witamin z grupy B, z wyjątkiem kwasu foliowego i witaminy B12. Wielokrotnie dowiedziono, że fermentacja mlekowa poprawia wartość odżywczą mleka, chociaż może obniżać zawartość witaminy B12. Witamina B12 jest niezbędna do życia, należy jednak podkreślić, że do jej syntezy de novo jest zdolnych tylko kilka eubakterii i archea bakterii. Organizmy człowieka i zwierząt nie potrafią same syntetyzować witaminy B12. Liczne badania dowiodły, że można zwiększyć zawartość kobalamin w fermentowanych produktach mlecznych wykorzystując kultury Prop. freudenreichii.
Milk is a perfect source of the most of vitamins of B-group, except for folic acid and vitamin B12. It is known that lactic fermentation improves the nutritional value of milk, although it could decrease the content of vitamin B12. Cobalamin is necessary for the life of all animals, and only eubacteria and archea bacteria are able to de novo biosynthesize vitamin B12. Humans and animals cannot biosynthesize vitamin B12. Numerous researches proved that the content of cobalamins in fermented dairy products could be increased using cultures of Prop. freudenreichii.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies