Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jakość wód butelkowanych i napojów - problemy mikrobiologiczne

Tytuł:
Jakość wód butelkowanych i napojów - problemy mikrobiologiczne
Autorzy:
Kręgiel, D.
Rygała, A.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
wody smakowe
wody butelkowane
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
wady sensoryczne
flavoured drinks
bottled water
microbiological contamination
organoleptic defects
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł traktuje o mikrobiologicznych problemach występujących w produkcji wód butelkowanych i napojów smakowych. Omówiono i przedyskutowano wybrane aspekty ryzyka mikrobiologicznego związane ze stanem mikrobiologicznym podstawowych surowców. Rozwój mikroflory stanowiącej zanieczyszczenie wód butelkowanych może powodować niekorzystne zmiany sensoryczne, głównie zmętnienie, powstawanie osadów, kłaczków oraz zmiany zapachu i barwy. Część drobnoustrojów, ze względu na zdolności adhezyjne i tworzenie śluzów, może także stymulować tworzenie trudnych do usunięcia biofilmów.
The hygienic problems of bottled waters and flavored drinks are emphasized, especially on microbial contamination. In this paper, some aspects of microbiological risk, connected with microbiological state of main components, are reviewed and discussed. The growth of spoiled microflora can cause visible impurities, mainly opacity, precipitates, flocks and smell or taste defects. Additionally, part of the microorganisms, in regard of adhesion abilities and mucous substances, can cause biofilm formation, which is very difficult to remove from technological lines.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies