Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Akrylamid w żywności - realny problem czy wyzwanie?!

Tytuł:
Akrylamid w żywności - realny problem czy wyzwanie?!
Autorzy:
Mościcki, L.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
akrylamid
obróbka termiczna
żywność
zdrowie
akrylamide
thermal treatment
food
health
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Akrylamid (C3H5NO) - organiczny związek chemiczny należący do amidów, powstaje w sposób naturalny podczas obróbki termicznej (smażenia, gotowania, pieczenia itp.) wielu rodzajów żywności pochodzenia roślinnego o wysokiej zawartości węglowodanów. Jakie są jego źródła pochodzenia, co robić, aby ograniczać jego zawartość oraz czy jest groźny dla zdrowia - to główne kwestie poruszane w artykule.
Acrylamide (C3H5NO) - an organic chemical compound belonging to amides is formed naturally during thermal treatment (frying, cooking, baking, etc.) of many types of vegetal-origin foods with a high content of carbohydrates. What are its sources of origin, what to do to limit its content, and whether it is dangerous for health- there are the main issues raised in the article.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies