Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Enterokoki i ich znaczenie w przemyśle mleczarskim

Tytuł:
Enterokoki i ich znaczenie w przemyśle mleczarskim
Autorzy:
Kręgiel, D.
Parzęcka, E.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
mleko
sery
enterokoki
milk
cheeses
enterococci
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono rolę enterokoków w przemyśle mleczarskim, głównie w mleku i serach. Saprofityczne szczepy enterokoków mogą mieć zastosowanie w różnych procesach fermentacyjnych. Jednak enterokoki są również oportunistycznymi patogenami, a ich obecność może przyczynić się do obniżenia bezpieczeństwa zdrowotnego końcowego produktu. Dlatego niezwykle ważne jest staranne wyselekcjonowanie odpowiednich kultur bakterii, które mogą mieć korzystny wpływ na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne produktów spożywczych.
The article is a review of the literature concerning the role of enterococci in the dairy industry, mainly in milk and cheeses. Saprophytic strains of Enterococcus may be used in various fermentation processes, however, enterococci are the opportunistic pathogens, and their presence can reduce the health safety of the final product. Therefore, the selection of suitable microbial cultures that may have a beneficial impact on the quality and health safety of food products is very important.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies