Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce

Tytuł:
Wpływ przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce
Autorzy:
Kasztelan, A.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
przemysł spożywczy
zanieczyszczenie środowiska
ochrona środowiska
food industry
environmental pollution
environmental protection
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, charakteryzujące się znacznym rozproszeniem i rozdrobnieniem pod względem prowadzonej działalności, mają istotny wpływ na wielkość emitowanych zanieczyszczeń. W artykule przedstawiono zakres oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce. Przeprowadzono analizę porównawczą danych statystycznych za lata 2000 i 2010, dotyczących głównych form antropopresji, tj.: wykorzystania wody, wielkości emisji zanieczyszczeń powietrza, emisji ścieków i ilości wytwarzanych odpadów. Wyniki badań pokazały, że najbardziej uciążliwymi dla środowiska branżami przemysłu spożywczego w 2010 r. były: w zakresie ilości wykorzystywanej wody - przemysł mleczarski i przemysł napojowy, w zakresie emisji ścieków - przemysł mleczarski, w odniesieniu do ilości emitowanych zanieczyszczeń powietrza oraz wytwarzanych odpadów - przemysł cukrowniczy.
Food industry enterprises, characterized by a high dispersion and fragmentation of the business, have a significant impact on the level of emitted pollutants. The article presents the scale of the impact of the food industry on the environment in Poland. For these purpose a comparative analysis of statistical data for the years 2001 and 2010 was carried out, including especially: water use, air emissions, wastewater emissions and waste generation. Results showed that the most burdensome for the environment of food industry sectors in 2010 were: the quantity of water - dairy and beverage industries, in waste water emissions - the dairy industry, in relation to the amount of emissions of air pollutants and waste - the sugar industry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies