Tytuł pozycji:
Badania zawartości wybranych pierwiastków w sokach owocowych i warzywnych
Soki, obok herbaty i wody mineralnej, są najchętniej spożywanym w Polsce napojem. Oprócz dawania satysfakcji sensorycznej, powinny one dostarczać do organizmu człowieka cennych składników mineralnych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania i rozwoju, mieć odpowiednią jakość zdrowotną, a przede wszystkim zapewniać bezpieczeństwo zdrowotne. Przebadano 5 soków przygotowanych w domu oraz 25 różnych soków wyprodukowanych przez różne firmy, w tym 7 soków dla dzieci. Oznaczono 21 następujących pierwiastków: Al, B, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, K, Li, Mg, Mn, Na, Ni, P, Pb, S, Sr, Zn. Uzyskane wyniki porównano z dostępnymi danymi literaturowymi i obowiązującymi w Polsce przepisami prawnymi. W badaniach wykorzystano metodę atomowej spektrometrii emisyjnej z plazmą wzbudzoną indukcyjnie - ICP - AES. Mineralizację próbek przeprowadzono w systemie roztwarzania mikrofalowego, za pomocą aparatury MILESTONE MLS - 1200 MEGA. Zawartość rtęci w badanych sokach oznaczono na analizatorze rtęci Mercury SP - 3D.