Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Odporność na zgniatanie donic z masy papierniczej z różnym dodatkiem wypełnienia w postaci otrębów zbożowych

Tytuł:
Odporność na zgniatanie donic z masy papierniczej z różnym dodatkiem wypełnienia w postaci otrębów zbożowych
Autorzy:
Modzelewska, I.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
masa papiernicza
donice papierowe
wypełnienie
otręby zbożowe żytnie i pszenne
odporność na zgniatanie
paper pots
filler
cereal bran rye and wheat
crushing strength
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule umieszczono wyniki badań wytrzymałości na zgniatanie donic papierowych o różnym składzie włóknistym oraz różnym dodatku otrębów żytnich lub pszennych (3% i 5%). Publikacja stanowi kontynuację badań nad możliwością zastosowania odpadu młynarskiego w produkcji wybranych wytworów i przetworów papierniczych. Wcześniejsze badania wykazały, iż otręby zbożowe zastosowane w odpowiednich proporcjach (optymalnie 5% w stosunku do s.m.), nie przyczyniają się do nadmiernego spadku właściwości wytrzymałościowych badanych wytworów papierniczych. Donice papierowe z dodatkiem wymienionego wypełnienia odznaczają się znacznie lepszą wytrzymałością na zgniatanie od np.: donic z dodatkiem torfu i są porównywalne z donicami bez żadnych dodatków.
This article presents results of investigations on the crushing strength of paper pots containing different quantities of rye and wheat bran additives (3 and 5%. The presented research project constitutes a successive stage of on-going studies concerning possibilities of utilization of mill wastes to manufacture selected paper articles and products. Earlier experiments revealed that cereal bran, if applied at appropriate proportions (optimally 5%in relation to dry matter), did not lead to deterioration of strength properties of the examined paper products. Paper pots with the addition of the above-mentioned filler were characterized by better crushing strength properties than, for example, pots containing peat as an additive or pots without any additives.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies