Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ soli na stan wilgotnościowy zaprawy cementowej

Sól obecna w porach materiałów budowlanych wpływa niekorzystnie na trwałość konstrukcji. W poniższym artykule analizowano zjawiska wilgotnościowe zachodzące w zaprawie cementowej zawierającej czystą wodę oraz różne stężenia roztworu NaCl w wodzie. Wyznaczono eksperymentalnie izotermy sorpcji jako funkcję wilgotności względnej oraz stężenia soli. Wyniki badań ekstrapolowano przy pomocy sztucznych sieci neuronowych o topologii 2-4-1 w wyniku czego otrzymano ciągły rozkład zarówno izoterm sorpcji jak również jej dwóch pochodnych cząstkowych. Wykonano symulacje numeryczne wysychania zaprawy cementowej zawierającej czystą wodę oraz różne stężenia soli NaCl.
The durability of most porous building materials is strongly related with moisture and salt transport mechanisms. The main storage parameter, which describes the hygral state of any porous material, is the sorption isotherm. The degree of saturation of pores with moisture phase as a function of relative humidity and salt concentration was determined by means of saturated salt solution method for cement mortar. Then using neutral network the relation was approximated for the whole range of arguments. Moreover, both partial derivatives were calculated using neutral network. It turned out, that a surprisingly simple, layered network (2-4-1) fits well the experimental data. The appropriate subroutines were implemented in HAMTRA_SALT code. Using it the examples of drying of the wall with and without salt were calculated and the results were analysed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies