Tytuł pozycji:
Zmiany zawartości THM-ów w uzdatnianej wodzie i podczas transportu w sieciach wodociągowych
Wartość stężenia THM-ów w wodzie pochodzącej ze stacji uzdatniania wody Górnośląskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów (GPW) zależy od zawartości zanieczyszczeń organicznych w wodach powierzchniowych, technologii uzdatniania wody, rodzaju dezynfekcji, pory roku i innych czynników. Najmniejsze ilości THM-ów powstają z użyciem dwutlenku chloru lub ozonu do wstępnej dezynfekcji (SUW Będzin, ZPW Goczałkowice) i przy stosowaniu koagulacji w celu usunięcia prekursorów THM-ów podczas wiosny i zimy (najniższe temperatury). Podczas transportu wody do konsumenta najmniejszy wzrost stężenia THM-ów następuje w przypadku zastosowania dwutlenku chloru do końcowej dezynfekcji (SUW Będzin). Zmiana utleniacza w procesie końcowej dezynfekcji powoduje zmiany jakościowe i ilościowe w składzie THM-ów obecnych w wodzie pitnej.
In water treatment stations the value of concentration of THM depends on contents of organic pollution in surface water, water treatment techniques, type of water disinfection, season of the year and other factors. The least THM's stand up is observed in use of chlorine dioxide or ozone to pre-disinfection, as well as in use of coagulation to removal organic halid precursors in spring and in winter (the lowest temperature). During transportation of water to consument the least increment of THM's concentration is noticed in the case of using of chlorine dioxide to finish disinfection. The changing oxidation medium to gaseous chlorine to finish disinfection causes quality and quantity changing in haloorganic compounds matrix in drinking water.