Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie technik membranowych w procesie zmiękczania wody

Tytuł:
Zastosowanie technik membranowych w procesie zmiękczania wody
Autorzy:
Bodzek, M.
Wesołowska, K.
Data publikacji:
1999
Słowa kluczowe:
woda wodociągowa
zmiękczanie membranowe
oczyszczanie wód
nanofiltracja
municipal water suply
membrane softening
water treatment
nanofiltration
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rosnące zapotrzebowanie na wodę wysokiej jakości, które obserwuje się w ostatnim czasie, staje się koniecznością usprawnienia procesów zmiękczania wód twardych i bardzo twardych ujmowanych w Polsce. Ciekawym i stosunkowo słabo poznanym zagadnieniem jest zmiękczanie wód twardych z użyciem membran do nanofiltracji, co stanowi temat niniejszej pracy. Przedstawiony artykuł jest próbą ukazania, na podstawie dostępnej literatury światowej, współczesnemu odbiorcy różnorodnych korzyści wynikających z zastosowania technik membranowych w procesie zmiękczania wód. Usunięcie z wód przeznaczonych do picia nadmiernych ilości wapnia i magnezu umożliwiłoby ludności zdrowe odżywianie i funkcjonowanie organizmu. Jednocześnie dałoby możliwość długotrwałej eksploatacji urządzeń gospodarstwa domowego (uniemożliwiając tworzenie się kamienia). Osoby bezpośrednio niezorientowane w tematyce membranowej znajdą tu jasne omówienie istoty procesu nanofiltracji. Zamieszczony schemat typowej instalacji do zmiękczania membranowego pozwala w jasny sposób zrozumieć zasadę jej działania. Równocześnie jej opis przybliża czytelnikowi możliwości otrzymania wysokiej jakości wody. Zaletą prezentowanego artykułu jest również przedstawienie konkurencyjności zmiękczania membranowego w porównaniu z metodami konwencjonalnymi. Na podstawie aktualnej literatury podano koszty uzdatniania wody z użyciem membran. Praca ta porusza również problem wdrożenia koncepcji mieszania wód pochodzących z różnych metod zmiękczania i uzdatniania, co pozwalałoby na tanie uzyskiwanie wody pitnej bardzo wysokiej jakości.
A rising demand for high quality water observed recently, bas become a necessity of rationalization of processes connected with softening of bard and very bard water taken in Poland. The subject of the present work is an interesting and hardly known issue of bard water softening by use of nanofiltration membranes. On the basis of available world literature the presented paper tries to show to the contemporary recipient the varied advantages of membrane techniques application in the process of waters softening. The removing of excessive calcium and magnesium amount from drinking water would make healthy feeding and healthy organism functioning possible. It could at the same time long-lasting operation of household equipment (preventing from fur deposits). The reader who is not familiar with membrane subject matter will find a clear description of the nature of nanofiltration process. It is possible to understand the operation principle of typical membrane softening installation, thanks to its enclosed chart. Its description informs the reader about procedures of receiving high quality water. The introduction of membrane softening competitiveness compared to conventional methods is another advantage of the presented paper. On the basis of current literature the costs of membrane water treatment were evaluated. The paper also deals with the problem of mixing the waters softened and treated in different ways. Such procedure would make chap obtaining of high quality drinking water possible.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies