Tytuł pozycji:
Badanie biosyntezy kwasu cytrynowego w warunkach zwiększonego ciśnienia w fermentorze. Cz. 1. Procesy w fermentorze air-lift
Celem prezentowanych badań było wyjaśnienie charakteru stymulacji produkcji kwasu cytrynowego w warunkach podwyższonego ciśnienia panującego w aparacie. Eksperymenty prowadzono w laboratoryjnym bioreaktorze typu air-lift, zmieniając parametry napowietrzania podłoża nadciśnienie w aparacie. Badano również oddziaływanie zwiększonej zawartości tlenu rozpuszczonego w podłożu, uzyskanej poprzez wzbogacanie czystym tlenem gazu doprowadzanego do bioreaktora, na przebieg procesu biosyntezy. Przy zastosowaniu nadciśnienia 0,25 MPa uzyskano dwukrotne zwiększenie szybkości tworzenia kwasu w porównaniu z procesem prowadzonym przy ciśnieniu atmosferycznym.
The influence of the enhanced pressure on the aeration conditions and product yield during A.niger cultivations in an air-lift fermenter with internal circulation loop was investigated. It was found that enhanced pressure in the fermenter has a positive effect on the microorganisms activity and final yield of the product and this dependence is connected not only with the higher dissolved oxygen tension in the fermentation medium.