Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wytwarzanie tanazy przez Penicillium chrysogenum

Tytuł:
Wytwarzanie tanazy przez Penicillium chrysogenum
Autorzy:
Pohorecki, R.
Galwas-Zakrzewska, M.
Data publikacji:
1999
Słowa kluczowe:
tanaza
Penicillium chrysogenum
enzymy
tannase
enzymes
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zdolne do degradacji tanin Penicillium chrysogenum było hodowane w reaktorze BIOSTAT B na podłożu Czapka-Dox z dodatkiem kwasu taninowego. Obecność taniny indukowała wytwarzanie tanazy, acylo hydrolazy tanin. Enzym był wytwarzany wewnątrzkomórkowo i zewnątrzkomórkowo. Warunki hodowli (temperatura, pH, natlenianie) znacząco wpływały na wydajność wytwarzania tanazy. Najlepsze wyniki osiągnięto prowadząc hodowlę w 28°C, przy pH 4.5-5.0, mieszaniu 150 rpm i napowietrzaniu w granicach 30%.
Tannase (tannin acyl hydrolase) is produced in high yield by Penicillium chrysogenum. The extract of enzyme was obtained by physical disruption of the mycelium or from the culture filtrate. Isolated tannase was recovered after precipitation. Optimal conditions of production were determinate. Induction of strains, pH, temperature and aeration were the main parameters influencing the production yield.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies