Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Enzymatyczne upłynnianie skrobi kukurydzianej przeznaczonej do powierzchniowego zaklejania papieru

Tytuł:
Enzymatyczne upłynnianie skrobi kukurydzianej przeznaczonej do powierzchniowego zaklejania papieru
Autorzy:
Balcerek, W.
Lewandowicz, G.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
hydroliza enzymatyczna
skrobia
powierzchniowe zaklejanie papieru
enzymatic hydrolysis
starch
paper superficial sizing
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono studium eksploatacyjne linii upłynniania skrobi pracującej w jednym z zakładów przemysłu papierniczego na terenie Polski. Miało ono na celu określenie parametrów kluczowych dla stabilnego przebiegu ciągłej hydrolizy skrobi przeznaczonej do powierzchniowego zaklejania papieru. Na jego przebieg ma wpływ szereg czynników, z których najważniejsze to: ilość enzymu na jednostkę skrobi, aktywność enzymu, stężenie roztworu skrobiowego poddawanego hydrolizie, temperatura i czas reakcji, pH roztworu skrobiowego, jakość wody używanej do sporządzenia zawiesiny skrobi. Wykazano, że enzymatyczne upłynnianie skrobi jest procesem wymagającym ustalenia warunków w bardzo wąskim przedziale. Dotyczy to w szczególności dawki enzymu i czasu upłynniania (regulowanego szybkością przepływu przez warnik). Pozostałe parametry, takie jak pH, jakość użytej wody i aktywność enzymu mają również wpływ na przebieg hydrolizy. Jednakże biorąc pod uwagę relatywnie stałą aktywność enzymu w szerokim zakresie pH oraz stałą jakość wody można te parametry uznać za niezmienne. Niemniej zaleca się wyrywkową kontrolę pH zawiesiny skrobiowej, obecności w wodzie metali ciężkich, aktywności enzymu w każdej dostawie i ewentualnie doświadczalną korektę jego dawki. Ponadto należy zapewnić stałą (w wyznaczonych granicach) zawartość skrobi w zawiesinie przeznaczonej do upłynniania.
A study of the enzymatic starch liquefaction line working in one of the paper production enterprises was presented. Key parameters for the stable process of enzymatic hydrolysis of starch for paper surface! sizing were defined. Starch liquefaction process depend on a lot of factors. Among them, the amount of enzyme per starch unit, enzyme activity, the concentration of hydrolysed starch solution, reaction time and temperature, pH, and the quality of water, are the most important. It was stated that enzymatic starch liquefaction is the process requiring strict adhering to certain conditions. It regards especially the dose of the enzyme and the time of hydrolysis (which is determined by the flow rate in the cooker). Other parameters, like pH, the quality of water as well as enzyme activity also influenced hydrolysis process. However, due to relatively stable enzyme activity in the broad pH range as well as stable water quality, these parameters could be recognized as constant. Nevertheless, random verification of the pH of starch suspension, as well as heavy metal content in water is recommended. The supervising of the enzyme activity in all deliveries, followed by possible correction of its dose is also advisable. Moreover, the constant concentration (in a fixed range) of starch suspension administered for the hydrolysis should be provided. Keywords: enzymatic hydrolysis, starch, paper superficial sizing

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies