Tytuł pozycji:
Charakterystyka mieszadła czteropłatkowego w pomiarach reologicznych własności produktów spożywczych
Zastosowano czterołopatkowe mieszadło do bezpośrednich pomiarów granicy płynięcia wybranych produktów mleczarskich. Skalowanie układu przeprowadzono na podstawie pomiarów mocy mieszania gliceryny i oleju mineralnego oraz roztworów CMC, jako cieczy nieniutonowskich o znanej reologii. Stwierdzono, że zastosowana technika pomiarowa pozwala na wykrywanie różnic w wartościach granicy płynięcia skrzepów mleka, wynikających ze zmian struktury skrzepu mleka. Otrzymane za pomocą mieszadła krzywe płynięcia były porównywalne z tymi, jakie otrzymywano za pomocą klasycznego układu cylindrów współosiowych.
The four-blade vane impeller has been applied for direct measurements of yield stress and flow properties of selected milk-originated products. The calibration of the impeller system has been done, using glycerine and minera oil as Newtonian and CMC solutions as non-Newtonian liquids. It was stated mat mis measuring technique allows to detect differences m yield stress resulting from structural changes, caused by various processing procedures. The flow curves obtained from the torque measurements of the impeller were comparable with those obtained, using me standard double-cylinder rheometric system.