Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fizyczne i numeryczne modelowanie procesu kucia korby wału

Tytuł:
Fizyczne i numeryczne modelowanie procesu kucia korby wału
Autorzy:
Sińczak, J.
Łukaszek-Sołek, A.
Bednarek, S.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
badania materiałów
modelowanie fizyczne
obróbka plastyczna materiałów
korby
physical modelling
numerical modelling
crankshaft
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy analizowano proces kucia wykorbienia wału korbowego składanego z uwzględnieniem dwóch kształtów wsadu. Jako kryterium optymalizacyjne przyjęto kształt ramion korby uzyskany dla fizycznego i numerycznego modelowania wszystkich wymaganych zabiegów kucia. Do modelowania fizycznego zastosowano ołów. Modelowanie numeryczne wykonano w przestrzennym stanie odkształcenia. Warunki brzegowe w obliczeniach numerycznych przyjęto w oparciu o praktykę przemysłową. Stwierdzono bardzo dużą zgodność wyników uzyskanych z obliczeń numerycznych i modelowania fizycznego.
In the paper the forging process of built-up crankshaft with two shapes of stock was presented. Optimization criterion was shape of crank arms received in physical and numerical modelling all forming operations. For the physical modelling of the process Pb was used. Numerical modelling was performed in three-dimensional state of strain and boundary conditions assumed were taken from the industrial forging process. Compatibility of the results of numerical analysis and physical modelling was concluded.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies