Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Laboratoryjne badania właściwości mechanicznych zaglinionych gruntów gruboziarnistych i kamienistych z wałbrzyskiej specjalnej strefy ekonomicznej

Tytuł:
Laboratoryjne badania właściwości mechanicznych zaglinionych gruntów gruboziarnistych i kamienistych z wałbrzyskiej specjalnej strefy ekonomicznej
Autorzy:
Bąkowski, J.
Król, P.
Lechowicz, Z.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
grunty budowlane
grunty nasypowe
mechanika gruntów
geotechnika
soils
soils mechanic
geotechnics
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zaglinione grunty gruboziarniste i kamieniste charakteryzują się z reguły wysokimi parametrami wytrzymałościowymi, co jest powodem, że są bardzo często przedmiotem badań i analiz w zakresie budow­nictwa ziemnego i fundamentowania budowli. Grunty gruboziarniste i kamieniste, bardzo często występujące w terenach górskich i na przedgórzach, stwarzają duże trudności przy wyznaczaniu parametrów wykorzystywanych w dokumentacjach geologiczno-inżynierskich.
Mechanical properties (angle of internal friction phi and cohesion c) of clayed gravely-cobble soils determTnedfom laboratory tests proved that these soils are very good material to apply in civil engineering. However determination of the parameters in laboratory is very difficult, even in large-scale strenght tests. Special procedure of samples preparation has been used. Results of the tests performed in the Department of Geoengineering are shown in this paper.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies